Nähtävyydet

Kotiseutumuseo
Kotiseutumuseo sijaitsee Lestijärven kirkonkylällä. Esillä on rakennuksia sekä Lestijärven vanhaa esineistöä.

Kotiseutumuseon vierailuajoista kannattaa sopia etukäteen ottamalla yhteyttä Lestijärven kunnanvirastoon.


Åken taiteilijakoti
Lestintie 3
69440 Lestijärvi

Taiteilijakodissa on pysyvä myyntinäyttely. Esillä on mm. puun juurakoista tehtyjä kynttilälampetteja, luontokelloja sekä puukollaaseja.

Vierailuvaraukset etukäteen, puh. 06-8637 280 tai 0400-422 451 / Åke ja Maj-Karen Utter
Rajakivi
Lestijärven ja Kinnulan rajalla sijaitseva rajakivi on osoituksena 1800 -luvun alussa tapahtuneesta metsänomistusoikeuksien kiistasta Lestijärven ja Kinnulan välillä. Perimätiedon mukaan kinnulalaiset halusivat siirtää rajakiven itselleen edullisempaan paikkaan haurastuttamalla kiveä tulen avulla ja sitten lohkomalla sen pienempiin paloihin. Yritys epäonnistui ja tästä ns. "rajasodasta" on yhä jäljellä kivestä irronneita lohkareita.

Toisen tarinan mukaan kiven historia ulottuu aina pähkinäsaaren rauhan (1323) tapahtumiin asti. Kiven väitetään olleen rajapyykki, jonka itäpuolella sijaitsi Novgorod ja länsipuolella Ruotsi.

Kivessä näkyvät merkinnät on hakattu kiveen vuonna 1819 Anders Nordenstedin johtaman ryhmän toimesta. Ryhmän tehtävänä oli selvittää kuntien välistä rajakiistaa.

Kiveen on hakattu mm. seuraavat merkinnät:
Lochteå, AO
Witasa, Š
1819
(lähde: Ihminen Erämaassa/Jari Ojala)


Kirkkosaari
Saaren nimestä voidaan päätellä, että Kirkkosaari on joko palvellut jumalanpalvelusten pitopaikkana, toiminut väliaikaisena hautausmaana ennen vainajien siirtämistä siunattuun Lohtajan kirkkomaahan tai että siellä on peräti sijainnut pieni kirkko. Luultavimmin Kirkkosaari on toiminut nimenomaan väliaikaisena hautausmaana ja niinkin ollen saaren nimi johtuu siis sen kirkollisesta käytöstä.

Vuonna 1991 valmistui seurakuntalaisten talkoilla Tuikan kylän edustalle Parannan lahden ääreen Metsähallituksen luvalla Kirkkosaareen pieni hiljentymiskappeli muistomerkiksi menneitten sukupolvien työlle sekä hiljentymispaikaksi tämän päivän vesillä liikkujille, kalastajille ja metsästäjille. Sen siunasi käyttöön Oulun hiippakunnan piispa Olavi Rimpiläinen avustajinaan pikkukirkon kunnanjohtaja Jari Kangasvierin kanssa ideoinut seurakunnan edellinen kirkkoherra Juhani Kapiainen ja ns. pikkukirkon valmistumisvuoden alusta paikkakunnalle muuttanut uusi kirkkoherra Per-Olof Moberg.

Vanha aitta 1700-luvulta saatiin lahjoituksena Pentti ja Väinö Laaksolta Virkkalasta hiljentymispaikaksi ja sen edustalle valmistettiin ulkoilmakirkko penkkeineen ja risteineen.

Kirkkosaaren hiljentymään tulevaa tervehtii Annikki Hautalan ja Åke Utterin valmistaman alttaritaulun teksti:

"Tämä on varmaan Jumalan asuinsija ja itse taivaan portti. 1 Moos. 28"

Kirkkosaari toivottaa paikkakuntalaiset sekä vieraat pysähtymään sen sanoman ääreen, josta rannassa seisova risti muistuttaa. Se on tarkoitettu tämän päivän ihmisille rukouksen ja hiljentymisen paikaksi kiireisen maailman keskellä.