Lestin kunnan vaakuna ja teksti.

Tiedote – Soite edelleen koronavirusepidemian leviämisalue

Coronavirus 3D illustration by CDC

TIEDOTE 24.11.2021

Soite edelleen koronavirusepidemian leviämisalue – riski saada koronavirustartunta alueella on korkea

Keski-Pohjanmaan alueellinen COVID-19-viranomaistyöryhmä kokoontui keskiviikkona 24.11.2021 arvioimaan koronavirusepidemian alueellista tilannekuvaa ja suosituksia. Koronaviruksen ilmaantuvuus on lähtenyt lievään laskuun, mutta tilanne on edelleen vakava ja riski koronavirustartunnan saamiseen alueella on korkea. Soiten alue luokitellaan koronaviruksen leviämisalueeksi ja alueelliset rajoitukset ja suositukset säilyvät ennallaan.

Epidemiatilanne Soiten alueella on edelleen vakava, vaikka ilmaantuvuusluku ja tapausmäärä ovat laskussa. 14 vuorokauden ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä 226 / 100 000 ja koronatartuntoja todettiin yhteensä 175 tapausta viimeisen 14 vuorokauden aikana. Koronavirusnäytteitä otetaan Soiten alueella runsaasti: n.  n. 2000 kpl viikossa ja viime viikolla näytteistä positiivisia oli 5,5 %. Viime viikolla 53 % tartunnoista todettiin jo ennestään karanteenissa olevilta. Todetuista tartunnoista pystytään jäljittämään 80 %. Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa on tällä hetkellä hoidossa kaksi koronaviruspotilasta. Riski koronavirustartunnan saamiseen on korkea Soiten alueella.

Koronavirustartuntoja esiintyy edelleen pääasiassa rokottamattomien tai vajaan rokotussarjan saaneiden keskuudessa. Kolmasosa tartunnoista todettiin viime viikolla kaksi rokotusannosta saaneilla, joista valtaosa oli perheen sisäisiä tartuntoja. Koronavirustartunnan voi saada kahdesta rokotteesta huolimatta, mikäli on pitkässä kontaktissa sairastuneeseen. Kahden rokotteen läpi tartuntoja on tullut myös iäkkäille ja perussairauksia omaaville, joilla rokotusvaste on heikentynyt. Kaksi rokoteannosta saaneet sairastavat koronvirustaudin pääosin lievänä.

Tartunnat leviävät edelleen etenkin lapsissa ja nuorissa sekä heidän vanhemmissaan. Viime viikolla valtaosa tartunnoista todettiin 10-19-vuotiailla (27 %) sekä alle 10 vuotiailla (14 %). Seuraavaksi eniten tartuntoja todettiin heidän vanhempiensa ikäryhmissä, eli 30-39-vuotiailla ja 40-49-vuotiailla. Yli 60-vuotiaden osuus tartunnoista on alle 15 %. Tartunnoista suurin osa on perhepiirissä tapahtuneita tartuntoja. Tartunnanlähteinä ovat olleet myös ystävien ja tuttavien tapaamiset sekä työpaikat ja harrastukset.

Soiten alue luokitellaan edelleen koronavirusepidemian leviämisalueeksi. Alueelliset suositukset säilyvät ennallaan. Alueella on voimassa laaja kasvomaskisuositus sekä hybridimallinen etätyösuositus. Tilaisuuksia ja kokoontumisia tulisi järjestää vain tarkan harkinnan mukaan ja niissä tulee huomioida koronaan liittyvät hygieniaohjeistukset. Tilaisuuksien koronaturvallisuus on järjestäjän vastuulla.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on kieltänyt tartuntatautilain 58 §:n 1 momentin nojalla Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin kuntien alueella (pl. Reisjärvi) kaikki sellaiset sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet, joihin osallistuu yli 100 (sata) henkilöä ja joissa:

  1. on käytössä katsomotiloja, joissa kaikille osallistujille ei ole määritelty istumapaikkoja, tai
  2. on kyse yleisötilaisuuksiin kuuluvista yhteislaulutilaisuuksista.

Määräys on voimassa kolme viikkoa ajalla 15.11.–5.12.2021. Lisätietoa AVI:n tiedotteessa.

Soiten alueella on voimassa myös leviämisalueen ravintolarajoitukset.

Kaikki alueelliset koronavirustilanteen määräykset ja suositukset listataan Soiten koronasivustolla: https://korona.soite.fi/suositukset/

Soiten koronasivustolta löytyy ohjeet tapahtumajärjestäjille: https://korona.soite.fi/ohjeet-tapahtumajarjestajille/. Lisätietoa löytyy myös Aluehallintoviraston sivuilta.

Pikkujoulukauden lähestyessä viranomaisryhmä suosittelee tutustumaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kokoamiin vinkkeihin turvallisista pikkujouluista. THL:n ohjeessa todetaan, että olisi suositeltavaa, että myös yksityiset tapahtumajärjestäjät käyttäisivät koronapassia ja että olisi tärkeää, että koronapassia hyödynnetään koko tilaisuuden ajan, ei vain tietyn kellonajan jälkeen.

Viranomaisryhmä korostaa täyden koronavirusrokotussarjan tärkeyttä. Muistutamme, että kolmas rokotusannosta suositellaan kaikille yli 60-vuotiaille sekä riskiryhmiin kuuluville. Toisen rokotusannoksen osalta kannustamme kaikkia rokotukseen oikeutettuja ikäryhmiä hakeutumaan tehosterokotukseen mahdollisimman pian, mikäli ensimmäisestä rokotekerrasta on kulunut kuusi viikkoa.

Suosittelemme vahvasti hankkimaan täyden koronavirusrokotussarjan, sillä koronavirus ei ole häviämässä ja jatkossa taudilta on hyvin vaikea välttyä. Koronavirus on selkeästi turvallisempaa kohdata rokotettuna. Soiten alueella rokotusten painopiste on siirretty ajanvarauksettomiin walk-in-rokotuspäiviin, jolloin rokotukseen voi tulla itselle parhaiten sopivalla hetkellä. Rokotusten aikataulut löytyvät Soiten koronasivustolta: https://korona.soite.fi/koronarokotteet/

Viranomaisryhmä muistuttaa edelleen, että lievissäkään hengitystieinfektion oireissa ei tulisi liikkua kodin ulkopuolella. Suositus on, että rokottamattomat tai vasta yhden rokotusannoksen saaneet hakeutuisivat viipymättä ja hyvin lievissäkin hengitystieinfektion oireissa koronatestiin.

Alueellinen COVID-19-viranomaistyöryhmä kokoontuu seuraavan kerran keskiviikkona 1.12.2021 arvioimaan alueellista koronavirustilannetta ja suosituksia. Mikäli alueelliseen koronavirustilanteeseen tulee muutoksia, kootaan viranomaisryhmä koolle tarvittaessa. Viranomaisryhmä koostuu THL:n, AVI:n, ELY:n ja Soiten asiantuntijoista.

Lähde: Soite