Lestin kunnan vaakuna ja teksti.

Soiten koronatiedote 23.2.2022

Coronavirus 3D illustration by CDC

Lestijärvellä on kuluvalla viikolla ollut useita koronatartuntoja ja tilanne on heikentynyt nopeasti. Huomioittehan Soiten tiedotteen lisäksi kunnan koronatiedotteen.

SOITEN TIEDOTE 23.2.2022

Koronatartuntojen määrä kasvussa – yksilön vastuu korostuu suositusten ja määräysten keventyessä

Keski-Pohjanmaan alueellinen COVID-19-viranomaistyöryhmä kokoontui keskiviikkona 23.2.2022 arvioimaan koronavirusepidemian alueellista tilannekuvaa ja suosituksia. Koronatartuntojen määrä on lähtenyt jälleen hienoiseen kasvuun Soiten alueella. Viranomaisryhmä ei esitä Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastolle tartuntatautilain 58d pykälän voimassaoloajan jatkamista, mutta korostaa jokaisen omaa vastuuta tartuntojen ehkäisyssä. Soiten alueella on edelleen voimassa laaja kasvomaskisuositus sekä hybridimallinen etätyösuositus. 

Koronaviruksen ilmaantuvuusluku on lähtenyt kasvuun Soiten alueella. Viimeisen 14 vuorokauden aikana Soiten testauksessa on todettu yhteensä 1330 koronavirustartuntaa ja 14 vuorokauden ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä 1718 / 100 000 asukasta. Viime viikolla Soiten näytteenotossa todettiin yhteensä 650 uutta koronavirustartuntaa. Koronavirusnäytteitä otettiin viime viikolla 1715 kpl ja niistä positiivisten osuus oli 38 %. Kaikki tartunnat eivät tule Soiten terveydenhuollon ammattilaisten tietoon, sillä kotitestausta suositellaan ensisijaisena testausmenetelmänä.

Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa on tällä hetkellä hoidossa yhdeksän koronapositiivista potilasta. Teho-osastolla ei tällä hetkellä ole hoidossa koronaviruspotilaita.

Soiten alue luokitellaan edelleen koronavirusepidemian leviämisalueeksi. Valtakunnallinen etätyösuositus on päättymässä, mutta viranomaistyöryhmä suosittaa, että työnantajat hyödyntäisivät hybridimallista etätyötä edelleen Soiten alueella mahdollisuuksien mukaan. Alueella on edelleen voimassa laaja kasvomaskisuositus. Yksityistilaisuudet suositellaan järjestettäväksi hygieniaohjeistukset huomioiden.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston linjauksen mukaan yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia voidaan ajalla 12.2.–25.2.2022 järjestää sisätiloissa rajatulla osallistujamäärällä, kun käytössä on istumapaikat. Lue lisää Avin tiedotteesta. Lisäksi aluehallintovirasto on jatkanut tilojen terveysturvallista käyttöä koskevaa määräystä (tartuntatautilain 58d pykälä) Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella (pl. Reisjärven kunta) helmikuun loppuun. Lue lisää Avin tiedotteesta. Viranomaisryhmä ei esitä Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastolle tartuntatautilain 58d pykälän voimassaoloajan jatkamista, mutta korostaa jokaisen omaa vastuuta tartuntojen ehkäisyssä.

Kaikki alueelliset koronavirustilanteen määräykset ja suositukset listataan Soiten koronasivustolla: https://korona.soite.fi/suositukset/. Valtakunnallisten suositusten keventyessä ja alueellisten rajoitusten päättyessä jokaisen yksilön oma vastuu tartuntojen ehkäisyssä korostuu. Alla olevat keinot auttavat ehkäisemään tartuntojen leviämistä:

  • Ota koronarokotukset. Ne suojaavat vakavalta taudilta.
  • Jos sairastut, pysy kotona kunnes olet terve. Tee tarvittaessa kotitesti. Lisätietoa Soiten koronasivustolla: Jos epäilet tartuntaa.
  • Muista hygienia: kädet, maski, turvaväli ja ilmanvaihto.

Suosittelemme vahvasti hankkimaan täyden koronavirusrokotussarjan, sillä koronavirus ei ole häviämässä ja jatkossa taudilta on hyvin vaikea välttyä. Koronavirus on selkeästi turvallisempaa kohdata rokotettuna, sillä rokotukset suojaavat tehokkaasti koronaviruksen vaikeaa tautimuotoa vastaan.

Soiten alueella rokotusten painopiste on siirretty ajanvarauksettomiin walk-in-rokotuspäiviin, jolloin rokotukseen voi tulla itselle parhaiten sopivalla hetkellä. Rokotusten aikataulut löytyvät Soiten koronasivustolta: https://korona.soite.fi/koronarokotteet/

Alueellinen COVID-19-viranomaistyöryhmä kokoontuu seuraavan kerran keskiviikkona 2.3.2022 arvioimaan alueellista koronavirustilannetta ja suosituksia. Mikäli alueelliseen koronavirustilanteeseen tulee muutoksia, kootaan viranomaisryhmä koolle tarvittaessa. Viranomaisryhmä koostuu THL:n, AVI:n, ELY:n ja Soiten asiantuntijoista.