Tarkista ajankohtaiset tiedot, ohjeistukset ja suositukset alueellisesta koronatilanteesta Soiten koronasivustolta 

 

Lestin kunnan vaakuna ja teksti.

Koronapositiivisten ja altistuneiden eristys- ja karanteenikäytännöt muuttuvat Soitessa

Coronavirus 3D illustration by CDC

Koronapositiivisten ja altistuneiden eristys- ja karanteenikäytännöt muuttuvat Soitessa

Koronavirustartunnat ovat nopeassa kasvussa Soiten alueella, eikä nykyinen eristys- ja karanteenikäytäntö enää hillitse epidemian leviämistä. Useiden muiden sairaanhoitopiirien tavoin myös Soiten alueella luovutaan 3.2.2022 lähtien laajamittaisesta eristyspäätösten tekemisestä.

Omikron-virusmuunnoksen nopea leviäminen on moninkertaistanut koronatartuntojen määrän lyhyessä ajassa Soiten alueella. Omikron tartuttaa merkittävästi jo ennen oireiden alkua. Kun näytteenotossa on väistämättä viiveitä, suurin osa jatkotartunnoista on jo ehtinyt tapahtua testituloksen tullessa Soiten terveysviranomaisten tietoon.

Nykyinen eristys- ja karanteenikäytäntö ei enää hillitse epidemian leviämistä, ja tartuntatautiviranomaisen asettama koronapositiivisten sekä altistuneiden eristys- ja karanteenipäätös on menettänyt vaikuttavuutensa. Jälkikäteen tehdyillä eristys- ja karanteenipäätöksillä ei voida ehkäistä tartuntojen leviämistä. Lisäksi kotitestillä todetut tartunnat eivät tule lainkaan Soiten tartuntatautiviranomaisten tietoon. Perustetta asettaa henkilöä eristykseen jatkotartuntojen estämiseksi ei tällöin ole.

Näin ollen eristys- ja karanteenipäätöksiä ei pääsääntöisesti enää tehdä Soiten alueella 3.2.2022 lähtien. Eritys- ja karanteenipäätöksiä tehdään jatkossa ainoastaan tapauskohtaisesti sote-yksiköt priorisoiden. Olemassa olevat eristys- ja karanteenipäätökset säilyvät ennallaan.

Keinot epidemian rajaamiseen

Tehokkaimmat keinot epidemian rajaamiseksi ovat nyt rokottautuminen, kontaktien välttäminen sekä kotitestien käyttö.

Jos sinulla on koronavirusinfektioon sopivia oireita (lämpöä, kuumetta, päänsärkyä, lihas- ja nivelkipuja, kurkkukipua, nuhaa, yskää, väsymystä, pahoinvointia tai ripulia), jää kotiin ja vältä kontakteja muihin, kunnes oireet ovat lievittyneet. Suosittelemme kotitestausta kaikille, joilla on edellä mainittuja oireita.

Jos yleisvointisi on hyvä, sinun ei tarvitse ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon tai hakeutua koronavirustestiin. Voit halutessasi tehdä koronakotitestin.

Jos asut samassa taloudessa positiivisen kotitestin tehneen kanssa tai asut tai olet muutoin ollut läheisesti tekemisissä terveydenhuollossa tehdyssä testissä positiivisen tuloksen saaneen kanssa, vältä mahdollisuuksien mukaan kodin ulkopuolisia kontakteja, kunnes sairastuneen henkilön oireiden alusta on kulunut viisi vuorokautta. Jos useita perheenjäseniä sairastuu, viisi vuorokautta lasketaan viimeisimpänä sairastuneen oireiden alusta.

Soiten koronasivustolta löytyy ohjeet:

On tärkeää, että kaikki hengitystieinfektio-oireiset voivat jäädä pois töistä ilman huolta ansionmenetyksistä. Tarpeesta korvata ansionmenetys ei synny perustetta määrätä henkilöä eristykseen. Työnantajalla ei ole oikeutta vaatia työntekijältä eristyspäätöstä. Ansionmenetykset tulee korvata muilla tavoin. Korvaavia käytäntöjä voivat olla esimerkiksi normaalit sairauspäivärahakäytännöt tai työntekijän laajennettu oikeus olla poissa omalla ilmoituksella. Sosiaali- ja terveysministeriö tekee parhaillaan selvitystä, miten asia voitaisiin ratkaista.

Tartuntataudeista vastaavan lääkärin tekemiä eristyspäätöksiä käytetään jatkossa vain sellaisissa tilanteissa, joissa hallintopäätöksellä aidosti pystytään ehkäisemään jatkotartuntoja.

Lisätietoja antaa:

Infektioylilääkäri Marko Rahkonen
puh. 040 653 4474
marko.rahkonen@soite.fi