Lestin kunnan vaakuna ja teksti.

Ajanvaraus koronarokotuksiin laajenee kaikkiin 12-15-vuotiaisiin Soiten alueella

Coronavirus 3D illustration by CDC

TIEDOTE 5.8.2021 – SOITE

Soite laajentaa koronarokotukset kaikille alueen 12-15-vuotiaille nuorille valtakunnallisen asetuksen mukaisesti. Koronarokotuksen voivat nyt saada siis kaikki alueen 12-vuotiaat ja sitä vanhemmat.

Soiten alueella nuoret rokotetaan seuraavissa pisteissä:

 • Kokkolan rokotuskeskus (paikka: vanha Halpa-Hallin rakennus, Kaarlelankatu 7)
 • Perhonjokilaakson rokotuskeskus (paikka: vanha Passelin kiinteistö, Kirkkotanhua 1, 69700 Veteli)
 • Kannus (paikka: Terveyskeskus, Lopotinkatu 2, 69100 Kannus)
 • Kruunupyy (paikka: Teerijärven terveysasema, Hörbyntie 8, 68700 Teerijärvi)

Rokotusajan voi varata haluamaansa koronarokotuspisteeseen. Tarkempi aika annetaan ajanvarauksen yhteydessä. Nuoria rokotetaan rokotuspisteissä keskiviikkoisin, torstaisin ja perjantaisin iltapäivällä ja iltaisin sekä lauantaisin aamusta iltaan. Tarkoitus on rokottaa kaikki halukkaat 12-15-vuotiaat seuraavan parin viikon aikana.

12-15-vuotiaat voivat käydä rokotuksessa myös vanhemmalle kohderyhmälle suunnatuissa ajanvarauksettomissa rokotuspäivissä. Lisätietoa Soiten koronavirussivustolla

Rokotuksen voi saada vähintään 12-vuotta täyttänyt nuori. Mikäli syntymäpäivä osuu loppuvuoteen, voi rokotusajan varata aiemmin mutta rokotus annetaan, kun nuori on täyttänyt 12 vuotta.

Koronavirusrokote antaa tehokkaan suojan koronavirustaudin vakavia muotoja vastaan. Rokote suojaa myös COVID-19-taudin pitkäaikaisseurauksilta, nk. long covidilta, johon liittyy pitkiä aikoja kestävää väsymystä, hengenahdistusta, yskää sekä nivel- ja rintakipuja. Koronarokotus pienentää merkittävästi viruksen erittymistä ja sen leviämistä ihmisestä toiseen – rokotus suojaa sinua sekä läheisiäsi. Nykytiedon valossa koronarokotteet tehoavat myös koronaviruksen muunnoksiin (lähde: THL).

 

Nuorille tarjotaan BioNTech-Pfizerin Comirnaty-rokotetta. Se on tällä hetkellä ainoa Suomessa käytössä oleva koronarokote, jolla on myyntilupa 12 ikävuodesta ylöspäin. Comirnaty on mRNA-rokote.

Rokotus on kaikille vapaaehtoinen ja maksuton.

Ajanvaraus 12-15-vuotiaiden koronarokotuksiin

Ajan koronarokotukseen voi varata puhelimitse tai sähköisesti. Sähköinen ajanvaraus onnistuu, mikäli nuorella on pankkitunnukset tai mobiilivarmenne tai mikäli nuori on antanut suostumuksen sähköiseen asiointiin Soitessa.

 • Puhelinajanvaraus numerossa 06 828 7488 on avoinna ma 9.8. ja 16.8. klo 15-20.
 • Ajan voi varata puhelimitse myös tiistaisin klo 12-15, kun puhelinajanvaraus on avoinna kaikille rokotuksiin oikeutetuille ikäryhmille numerossa 06 828 7488.
 • Muina aikoina puhelimessa kuuluu tiedote. Puhelimitse ajan voi varata nuoren puolesta.
 • Sähköinen ajanvaraus netissä Omahoito-palvelussa osoitteessa: https://soite.terveytesi.fi on avoinna kaikille yli 12-vuotiaille 
  • Päivät, jolloin on vapaita aikoja tarjolla näkyvät nettikalenterissa vihreällä.
  • Mikäli sähköinen tunnistautuminen ei ole mahdollista, tulee aika varata puhelimitse.

Huomioitavaa:

 • Tule rokotukseen vain terveenä ja sinulle varatulle ajalle.
 • Ota mukaan Kela-kortti ja ota se esille odottaessasi.
 • Pukeudu siten, että olkavartesi paljastuu helposti.
 • Käytä kasvomaskia ja desinfioi kädet saapuessa ja poistuessa.
 • Säilytä turvavälit (2 m) muihin odottaessasi.
 • Varaudu jäämään rokotuspisteelle 15 minuutin ajaksi rokottamisen jälkeen.

Kuten muidenkin rokotteiden kohdalla, alaikäinen voi itse päättää koronarokotteen ottamisesta, jos terveydenhuollon ammattilainen katsoo, että hän ikänsä ja kehitystasonsa perusteella kykenee päättämään hoidostaan. Lapsen itsemääräämisoikeudelle ei ole laissa ikärajaa ja siksi asia arvioidaan tapauskohtaisesti.

Jos nuori ei ole kykenevä esim. sairauden takia päättämään hoidostaan itse, rokotuspäätökseen tarvitaan huoltajien suostumus. Tällaisessa tapauksessa vanhemman tulee ottaa yhteyttä Soiten lastenpäivystykseen.

Lisätietoa koronarokotteen toiminnasta tiivistetysti:

Koronarokotteen toiminta: selkoversio – Avointen oppimateriaalien kirjasto (aoe.fi)

Lisätietoja antaa:

ylilääkäri Andreas Blanco Sequeiros
puh. 040 653 4002, abs@soite.fi